Reflü Hastalığı Nedir?
Mide içeriğindeki mide salgısının geriye doğru yemek borusunda kaçması, göğüste yanma, ağza acı su gelme vb. belirtilerin var olmasıdır. Normal şartlar altında, sağlıklı bir bireyde gün içinde yemek borusuna mide asidi kaçabilmektedir. Daha çok yemeklerden sonra olmaktadır. Eğer bu durum şikayetlere sebebiyet veriyor ise buna reflü hastalığı denir. Toplumda reflü hastalığı sık görülmektedir. Reflünün toplumda görülme sıklığı yüzde 20’lere kadar ilerliyor. Tedavi edildiği zaman yaşam kalitesini önemli derecede düşürür.
Mide Yanması Nasıl Oluşur?
Göğüste yanma oluşabilmesi için mide içeriğindeki saldırgan faktörler olan mide asidi, safra salgısı, pankreas salgısının yemek borusu ile yeterli bir süre temas etmesi sonucu göğüste yanma gelişir. Yemek borusunda bunu engelleyen koruyucu mekanizmalar vardır. Bu anti reflü bariyerler bozulduğunda, saldırgan faktörlerin yemek borusunda rahatsızlık oluşturması durumunda göğüste yanma ve şikayetler meydana gelir.
Reflü Belirtileri
Tipik Semptomlar
En tipik belirtileri göğüste yanma ve ağza acı su gelme şikayetleridir. Göğüste yanma durumu daha çok yemeklerden sonra veya yatınca daha çok belirir. Mide ilacı aldığımız zaman geçer. Ağza acı su gelme durumu ise öne eğilmek ile sırt üstü yatmak ile ağza acı su gelme durumu gelişir.
Atipik Semptomlar
Bu şikayetler dışında, kişide sırta vuran ağrılar, boğazda yanma, kulak ağıları, öksürük, kanama, seste çatallaşma ve ağrı, nefes darlığı şikayetleri görülen semptomlardır. Dişlerde çürüme gelişebilir. Ayrıca yemek borusunda hasarlanmaya bağlı olarak yutma güçlüğü gelişebilir.
Reflü Hastaları Nelerden Uzak Durmalıdır?
Yeme alışkanlığında değişiklik yapılması çok önemlidir. Aşırı yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Kafeinli gıdalardan uzak durulmalıdır. Kahve, gazlı içecek, sigara ve alkol alımı olmamalıdır. Yemek yedikten sonra iki üç saat içerisinde uzanmamaları gerekmektedir. Yatarken ise yatak baş kısmının gövde ile yüksekte olması gerekmektedir. Karnabahar, brokoli, salatalık, roka, bezelye gaz yapan besinlerden olduğu için kişinin bu besinlerden uzak durması gerekir. Kuru baklagiller de bu gruba dahildir. Bu besinleri tüketirken dikkatli olunmalıdır. Soğan ve sarımsak da limitli olarak tüketilmelidir. Çiğ meyve ve sebzelerin çoğu gaz yapacağından bu besinleri daha çok komposto şeklinde tüketilmelidir. Çok soğuk içecekler tercih edilmemelidir. Çikolata tercih edilmemelidir. Akşam öğünlerini azaltmak gerekmektedir. Bu besinlerden uzak durmanız sağlık açısından önemlidir. Bu besinler var olan reflüyü tetikler.
Tedavi Edilebilir Mi?
Reflü hastalığı kronik bir hastalıktır. Ayrıca sık nükseden bir hastalıktır. Nüksetme riskini en aza indirmek için bazı önlemler alınabilir. Yeme alışkanlığına mutlaka dikkat edilmesi gerekir. Yaşam tarzında ufak değişikliklere ihtiyaç vardır. Bunları sağlarken bir diğer yandan da ilaç tedavileri yapılmalıdır. Asit salgısını baskılayıcı ilaçlar mevcuttur. Dirençli reflü hastalarında için ilaç ile tedavisi, yeme alışkanlığı, yaşam tarzı değişikliği olmasına rağmen hala bu şikayetler var ise ameliyat ile tedavi edilebilir.