Konsolos Nasıl Olunur, Konsolosluk Maaşları Nasıl?
Konsolos mesleği her İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğrencisiniz hayalidir. Konsolos nasıl olunur? Bu yazıda konsolos olmanın inceliklerinden bahsedeceğiz.
Konsolos nasıl olunur? Konsolos mesleği günümüzde oldukça prestijli bir meslek çeşidi olarak ön plana çıkıyor. Bu mesleğe olan ilgi her geçen gün daha fazla artıyor. Kişilerin mesleğe girebilmeleri için lisans mezunu olmaları gereklidir. Üniversitelerin uluslararası ilişkiler ve iktisat bölümünden mezun olan kişiler teorik anlamda mesleki yeterliliğe erişmiş olurlar. Türkiye’de bu bölümlerin olduğu birçok farklı üniversite bulunuyor.
Konsolosluk mesleğini yapmak isteyen kişilerin mesleki yeterliliğe sahip olmaları gerekir. Bağlı bulundukları ülkeleri bulundukları bölgelerde temsil ederler ve böylelikle ülkelerinin çıkarlarını gözetirler. Bu kişiler organizasyonlara, toplantılara katılarak ülke adına aktif düzeyde faaliyette bulunurlar. Konsolos maaşları konusunda net bir fiyat bilgisi bulunmuyor. Mesleğe yeni başlayan kişilerle, deneyimli kişiler arasında fiyat farklılıkları bulunur. Dolayısıyla kişilerin maaşları birçok oluşuma bağlı olarak farklılık gösterir.
Konsolos Ne İş Yapıyor?
Konsolos ne iş yapar? mesleğine sahip olan kişiler yoğun çalışma temposunda aktif pozisyonda çalışırlar. Bu tarz kişiler mensubu oldukları ülkeleri toplantılarda ve törenlerde temsil ederler. Bununla beraber görev yaptığı ülkede kendi ülkesinin vatandaşlarına vatandaşlık hizmetleri sunarlar. Vize işlemleri, oturum işlemleri, çalışma izni işlemleri, evlilik, ölüm ve doğum konularda da konsoloslar aktif bir şekilde rol oynarlar. Pasaport kaybolması, pasaport çalınması gibi alanlarda da hizmet verirler.
Konsolos Özellikleri Nelerdir
Mesleki yeterlilik günümüzde sadece teorik anlamda değildir. Kişilerin mesleki yeterlilik yanında fonksiyonel olarak da mesleğe uygun olmaları gerekiyor. Konsolos olmak için hangi özellikler gerekir;
- Sistemli ve disiplinli çalışma,
- Stres yönetimini sağlayabilme,
- Sorumluluk sahibi olma,
- Yabancı dil bilgisi,
- Giyinişine önem verme,
Konsolos Olmak İçin Neler Gereklidir?
Kişilerin konsolos olabilmeleri 657 sayılı kanunda yer alan genel şartlara sahip olmaları gereklidir. Bu süreçte 35 yaşını doldurmamak konsolos olmak isteyenler için oldukça önemli bir şarttır. Konsolos nasıl olunur? Konsolos olmak isteyen kişilerin yabancı dil bilgisi yüksek olmalıdır. KPSS sınavından gerekli taban puanın alınması süreçte oldukça önemlidir. Dışişleri Bakanlığının yapmış olduğu sınavlara katılarak yazılı puan başarısını sağlamaları gerekir. Yazılı puan başarısını sağlayan kişilerin sözlü mülakat sınavında da başarılı olması gerekiyor. Bu koşulların hepsini tamamlayan kişiler konsolos olarak görev yapabilirler.
Kimler Konsolos Olamaz!
Günümüzde belli başlı özelliklere sahip olan kişiler sınavlarda yeterli puanı sağlasalar bile konsolos hizmetlerini gerçekleştirebilecek vasfa sahip olsalar da mesleğe bazı sebeplerden ötürü alınmazlar. Bu kişiler şu şekilde listelenebilir;
- 35 yaşını geçmiş olmak,
- Lisans mezunu olmamak,
- KPSS sınavından taban puan yeterliliğini sağlayamamak,
- Adli sicil kaydı kusuru,
- Devlet memuru kanunundaki yasalara ve kriterlere uymamak,
Konsolos nasıl olunur? Sorusuna paralel olarak konsolos kimler olamaz soruları da sıklıkla gündeme geliyor. Dışişleri Bakanlığı konsolos olmak isteyen kişiler hakkında derinlemesine analiz yapar ve incelemelerde bulunur. Dolayısıyla yapılan analizlerde kişilerde en ufak bir kusur dahi olsa bakanlık kişilerin konsolos başvurularını iptal ederek askıya alabiliyor