Karanlık Enerji

1998 yılında Saul Perlmutter adında genç bir bilim insanının gerçekten çok büyük düşünceleri vardı: “Bu soru beni hakikaten heyecanlandırıyordu: Evren sonsuza dek var olacak mı? Sonsuz olan bir evrende mi yaşıyoruz yoksa evrenin bir gün sonu gelecek mi?”

Evren Sonsuza Kadar Genişleyecek mi?

O zamanlar iki büyük seçenek vardı: evren sonsuza kadar çok çok yavaş bir şekilde genişleyebilecektir ya da evren kendisini onu çekimsel olarak çekecek yeterince madde barındırıyorsa, durana kadar yavaşlayacak ve sonra da çökecek ve sona erecektir.”

enerji
enerji

Perlmutter evrenin genişleme şeklini, süpernova adı verilen yıldızların patlamasını gözleyerek ölçüyordu. “Özel bir süpernova türü her zaman aynı şekilde patlar çünkü üzerine kritik bir kütle miktarı düşene kadar bekler ve sonra patlar. Bu yüzden, hepsi birbirine çok benzer. Bir havai fişek gibi parlar, ardından sönerler ve sonra aynı parlaklığı erişirler. Size ne kadar parlak göründüklerine bakarak, bunu ne kadar uzak olduklarının bir göstergesi olarak kullanabilirsiniz.”

Nihayetinde, ekip bu şekilde ölen 42 yıldız belirledikten sonra, hesaplamalar başladı. Keşfettiği şey Perlmutter’ı büyük bir şaşkınlığa uğrattı. Veriler yanlış bir hikaye anlatıyordu. “Evren yavaşlıyor gibi görünmüyordu. Biz gördüğümüzün bu olduğunu düşünüyorduk ve sanki tersi oluyormuş gibiydi, yani aslında evrenin genişlemesi hızlanıyordu. Bu uzak süpernovalar düşüneceğinizden daha soluktu ve çok bariz bir şekilde soluktu.

karanlık enerji
karanlık enerji

Muhtemelen yüzde yirmi ya da daha fazla ve bu aslında genişlemesi hızlanan evreni karakterize ediyor. Bir açıdan iyi bir sonuçtu bu ve Saul Perlmutter’a bir Nobel ödülü getirdi. Öte yandan bariz bir soruyu ortaya çıkardı. “Bir kez evrenin gerçekten hızlandığını bildikten sonra, şu soruyla karşı karşıya kalıyorsunuz: Peki, onu hızlandıran ne olabilirdi?”

Şu ana kadar bu soruyla ilgili gerçek tek ilerleme, bu olaya bir isim verilmesi olmuştur. Artık “karanlık enerji” olarak biliniyor. “Karanlık enerji, evrenin genişlemesini hızlandıran her neyse, bunu tanımlamak için kullandığımız bir terim sadece.” Evrenin gitgide daha hızlı genişlemesine neden olan şey nedir? “Bunun ne olduğunu bilmiyoruz. Bir gizem bu. Ve bu yüzden cahilliğimizi yansıtması için buna ‘karanlık’ diyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir