Bilim İnsanları İklim Değişikliği Konusunda Yine Korkunç Bir Uyarı Yayınladı
90’lı yılların başına geri döndüğümüzde, dünyanın dört bir yanından bir grup bilim insanı net açıklanabilir şekilde, gezegenimizi mahvettiğimizi söyledi. Ormansızlaşma, hava ve çevre kirliliği, ozon tabakasının delinmesi gibi insan eylemleri yüzünden yaşamı destekleyemeyen bir gezegene yol açacak kötü bir gidişat içindeydik. Tahmin edebileceğiniz gibi, işler pek fazla gelişmedi. 184 ülkeden 15.000’in üzerinde bilim adamı, ilk uyarılarının 25. yıl dönümünde ikinci bir bildiri yayınlamak üzere bir araya geldiler.
Bilim İnsanları Bu Kez Çok Sert Konuştu
Bildiri mektubu BioScience dergisinde çıktı ve felaket senaryoları anlaşılır biçimde korkunçtu. “İnsanlık, öngörülen çevresel zorlukların çözülmesinde, genel olarak yeterli ilerleme sağlayamadı ve maalesef çoğu daha da kötüye gitti” deniliyor. Mesaj şu; her şey çok, çok daha kötüye gitti ve yakında bunun hakkında bir şey yapmak için çok geç olacak.
Burada sadece orijinal bildiride tespit edilen konuların kötüye gitmesi değil, yepyeni sorunlar da ortaya çıktı. Temiz suya erişim, gıda kaynaklarının yetersizliği ve nüfus patlamasına kadar her şey harika görünmüyor. Geliştirilen tek konu, ozon tabakasındaki önemli ölçüde daralmış deliktir.
Bilim insanları, rotamızı düzeltmek için çok yakın bir gelecekte yapabileceğimiz 13 şeyi özetliyor. Bunlar arasında daha çevre dostu teknoloji geliştirilmesi, doğa koruma alanları yaratılması ve tüketim alışkanlıklarımızı değiştirecek ekonomik politikaların uygulanması yer alıyor. Bildiri ayrıca, Dünya Bilim Adamları İttifakı’nın kuruluşunu ilan ediyor. Amaç; dünya liderlerine yönelik eğilimleri ve ihtiyaçları iletirken açık, takip edilebilir ve pratik çözümler geliştirmek.
Bu duyarlılığa tepkisiz kalmak mümkün değildir. Kesin değişiklikler yapmaya başlamamız ya da başka yollar bulmaya çalışmamız lazım ve umarım çok geç değildir.