Yüzdüğünüz Havuz Suyunun Hijyeninden Emin misiniz?
Hiç kıpkırmızı gözlerle havuzdan çıktınız mı? Büyük olasılıkla bunun havuzdaki klordan kaynaklandığını sanıyorsunuz. İnsanların %70’ten fazlası havuzlardaki klorun kırmızı, rahatsız edici gözlere neden olduğuna inanıyor ve “Bu klor kokusu mu?” soruları ortaya çıkıyor. Ancak görünüşe göre suçlu klor değil. Havuz kaynaklı göz kızarıklığı aslında “klorin” adı verilen bir madde nedeni ile oluşuyor. Gerçekten temiz bir havuzun kimyasal bir kokusu olmamalıdır.
Klor Havuzu Yeterince Temizliyor mu?
Herkesin yanıldığı nokta; klor atılmışsa havuzun temizlenmiş olduğudur. Klorin, idrar, dışkı ve diğer vücut atıklarından, klor ile parçalanan bir yan ürün olarak meydana gelir. Klor, birçok mikrop için etkili bir dezenfektandır, fakat tüm bu idrar ve dışkı maddeleri üzerinde çalışmakla meşgul olduğunda, escherichia coli ( memeli hayvanların kalın bağırsağında yaşayan bakteri türü) veya norovirüs gibi klora tolere edemeyen mikropları öldürmek için savunmasız kalır.
Havuzlardaki kirlilik miktarı gerçekten endişe vericidir. Alberta Üniversitesi’nden araştırmacıların yaptığı bir çalışmada kamuya açık havuzlardaki iki haftalık süre sonunda ortalama olarak havuzlardaki ACE konsantrasyonunun musluk suyundan tam 570 kat daha fazla olduğunu ve havuzlardaki idrarın 3 ila 7,5 lt idrar arasında bulunduğu tespit ettiler.
Kötü haber şu ki, hijyene dikkat etmeme, başkalarını umursamama gibi insan davranışlarına bağlı sebepler edeni ile havuzlar sandığınız kadar temiz olmayabilir. Suya klor atılmış olması belirtilen sebeplerden dolayı temizleneceği anlamına gelmiyor. Hatta yüzdüğünüz havuz keskin bir ilaç kokusu yayıyorsa çok temiz olmadığından emin olabilirsiniz.