Çocuklarda Parmak Emme Davranışı Neden Olur?
Çocuklarda en sık rastlanan davranışlardan biri parmak emmedir. İstisnasız tüm çocuklarda görülebilen bu hareketin temelinde anne karnında çocuğun kazanmış olduğu refleks yatar. Doğuştan kazanılmış olan bu refleks sonucunda çok az da olsa bazı çocukların ellerinde ve parmaklarında oluşmuş kızarıklar ve kabarcıklar bunun göstergesidir.
Doğum sonrasında ise parmak emme davranışı devam eder daha sonra nesnelere yönelir. Çocuklar çevrelerindeki nesneleri örneğin battaniye gibi yakınlarında buldukları nesneleri emmeye başlarlar. Bunun altında yatan nedeni çoğu ebeveyn çocukların açlık hissinden dolayı, acıktıklarında yaptıkları bir davranış olarak adlandırırlar. Fakat bu parmak emme davranışın daha sonra nesnelere karşı aynı tutumun sergilenmesinin altında açlıktan kaynaklanan bir neden yatmaz.
Parmak Emme Gereksinimi Neden Doğar?
Çocukların parmak emme davranışları aslında var olan durum içerisinde bir rahatlama, gevşeme ve haz almaya başladıklarının da göstergesidir. Doğumdan sonraki ilk 1 yaş süresi içinde bu davranışın gösterilmesinin sebebi çevresinde var olan nesneleri ve tanıması ve keşfetmesinden ileri gelir. Bu tanıma ve keşfetme ilk olarak anne karnında öğrendiği parmak emme ile başlayıp sonrasında çevresindeki nesnelerin keşfi ile devam eder.
1 yaşlarında ise devam eden bu davranış artık uykuya geçerken sıklık göstermeye başlar. Diğer sık göründüğü zaman dilimlerinden biri de çocuğun diş çıkarmaya başladığı zamandır. Dişlerin çıkacağı vakit minelerdeki kaşıntı sebebiyle çocuklar daha fazla ve huysuz bir şekilde parmak emme davranışını gösterirler. Aynı yaş ve gelişim çağında olan birini rol model alarak da bu davranışı yaparlar. Genelde huzursuz bir ortamda aile arasındaki gerginliklerde de bu davranışa başvururlar.
Aileye yeni bir kardeş katıldığında anne babanın onun üzerindeki ilgisinin azaldığını düşünür ve bu davranışı yaparak tekrar ilgiyi üzerinde toparlamak için yaptıkları da söylenir. Annelerin erken yaşta memeden kesmeleri durumunda çocuklar aynı olayı bu defa parmak emerek gereksinimlerini karşılamak isterler. Aniden gelişen korku ve kaygılı bir ortamda da parmak emme olayı tekrarlanır.
Parmak Emme Davranışı Nasıl Önlenir?
Çocuğunuzda parmak emme şikâyetini gözlemliyorsanız eğer emzik kullanılarak bu şikâyetin önüne geçebilirsiniz. Kullanılan emziklerin çocuklardaki damak ve diş yapısını bozduğuna dair açıklamalar vardır. Fakat parmak emerek oluşan sıkıntının yanında emzikten kaynaklı sıkıntının zararı daha az görülür.
Çocuk emerken anne ile arasındaki güven bağları da güçlenir. Memeden erken kesilen çocuklar biberonla veya ek gıda ile beslenirken de anneye yakın olması o güven bağının güçlü tutulması önerilir. Çocuk ilerleyen yaşlarda da bu davranışa devam ediyorsa eğer çocuğu suçlamadan ve ona bu hareketini olumlu bir dille anlatmak gerekir.